Alergeny

Povinnost označování alergenů

Stravovací provoz je povinen označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Zajišťuje stravování podle jednotlivých věkových kategorií a výživových norem.

Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.

Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno v závorce číslem označující alergen. Seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek bude vyvěšen na nástěnce v jídelně DPS, v jídelně SOJ, bude zveřejněn na webových stránkách organizace a bude k nahlédnutí u hospodářky kuchyně. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů.

Jídelní lístek je vyvěšen v jídelně, včetně seznamu alergenů.

Ten kdo netrpí alergií na některé potraviny, se značením nemusí zabývat.         

Bližší informace Vám podá a Vaše dotazy zodpoví hospodářka.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/2011 EU:

1)      Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
2)      Korýši a výrobky z nich
3)      Vejce a výrobky z nich
4)      Ryby a výrobky z nich
5)      Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6)      Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7)      Mléko a výrobky z něj
8)      Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)
9)      Celer a výrobky z něj
10)    Hořčice a výrobky z ní
11)     Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12)    Oxid siřičitý a siřičitany – v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13)    Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14)    Měkkýši a výrobky z nich

Seznam alergenů